Sculpturen van buurtbewoners geven gezicht aan de buurt

26/04/2014

Vandaag hebben buurtbewoners van de kanaalzone in Vilvoorde hùn sculpturen onthuld, samen met burgemeester Hans Bonte. De sculpturen zijn namelijk naar hun beeltenis gemaakt. Met de sculpturen wil de private ontwikkelaar in samenwerking met de stad Vilvoorde het signaal geven dat deze buurt vandaag al volop leeft en dat de nieuwe ontwikkelingen op deze buurt willen voortbouwen.

 

Tijdelijke bestemming: ondersteunt huidige buurtleven

Stadsvernieuwing is een werk van lange adem, ook op de site van 4 Fonteinen.  De herontwikkeling van de 13ha voormalig industrieel terrein kent nog een doorlooptijd van enkele jaren. De stad Vilvoorde en de projectpartners van 4 Fonteinen (Matexi, PSR Brownfield Developers, Waterwegen en Zeekanaal NV) willen in die tussentijd de braakliggende terreinen tussen de Schaarbeeklei en het kanaal nuttig invullen met het project ‘Tijdelijk Anders Bestemmen’. Daarvoor stelden ze het ontwerpbureau Surplus aan.

 

Buurtbewoners kleuren het terrein

Op zaterdag 26 april stellen de initiatiefnemers de eerste projecten voor tijdens het grote lanceringsevent van 4 Fonteinen. Blikvangers zijn de sculpturen die ontworpen zijn naar de beeltenis van huidige buurtbewoners. Een dertigtal metalen sculpturen van buurtbewoners sieren vanaf nu het landschap. De silhouetten beelden de bewoners af met hun grootste passies. Het bestaande leven krijgt op die manier een gezicht, meerdere zelfs. De bewoners stelden met enige trots hùn sculptuur voor.

Eén van hen, Charles Brassine, verleende zijn medewerking. Hij loopt al 35 jaar elk jaar de 20 km van Brussel, en is afgebeeld als loper. Hij is erg enthousiast over het project: “In 1979 werkte ik hier al, in de fabrieken, en ik heb dit gebied zien evolueren. Fijn dat men nu de huidige buurt vastlegt, om er gaandeweg de nieuwe mensen in te integreren. De sculpturen zijn erg mooi geworden!”

 

Tijdelijke initiatieven geven invulling aan de ‘wachtruimte’

Tussen de werken aan het nieuwe centrale buurtplein van 4 Fonteinen en de bouwwerf van ’t Sas, het eerste appartementsgebouw aan het water en het plein, en de oude Euroblansite is er heel wat ‘wachtruimte’ beschikbaar. Daarom sloegen 4 Fonteinen, stad Vilvoorde en het ontwerpbureau Surplus de handen in elkaar om deze braakliggende terreinen, die niet direct ontwikkeld worden, tijdelijk een andere invulling te geven. Met deze invullingen willen de initiatiefnemers de buurt extra leven inblazen. Zowel op sociaal als op ruimtelijk vlak. Daarbij zal er zowel aandacht zijn voor de huidige als voor toekomstige bewoners en bezoekers. Naast de sculpturen werd ook al een loop- en wandelparcours aangelegd, en werden verhalen geschreven door vierdejaars leerlingen uit het Atheneum.

 

Looptraject Watersite

Naast de sculpturen ligt er ook
een loop- en wandelparcours dat 4 Fonteinen verbindt met het centrum. Ze creëert een lus langs zowel de groene gedempte Zenne, het weidse kanaal als de historische sites. Een tijdelijke ingreep om een mooie wandeling te maken en voor sportievelingen om hun kilometers te halen.

 

Zennemythes

Surplus vroeg aan de vierdejaars leerlingen uit het Atheneum van Vilvoorde om enkele mythes over de Zenne uit te schrijven. Verzonnen verhalen die soms opduiken en die de lange geschiedenis van de buurt in de verf zetten. De bedoeling is om de Zenne zo terug tot leven te brengen. Deze mythes worden op postkaartjes gedrukt en geven het startschot van een blog-actie om nog meer verhalen over de Zenne met elkaar te delen. Deze rivier verdient het immers om wat meer onder de aandacht te komen.

 

Start verkoop fase 1

De festiviteiten rond de tijdelijke invulling zijn gekoppeld aan de start van de verkoop van de eerste fase van het project 4 Fonteinen. Met het initiatief willen de projectpartners aan toekomstige bewoners laten zien dat deze buurt al leeft. Binnen 4 Fonteinen vormt ’t Sas de eerste fase. De naam verwijst naar de historiek van de plek waar zich vroeger een sas bevond.
’t Sas bevindt zich centraal in het plangebied en heeft een strategische ligging. Het gebouw ligt langs het nieuwe plein dat zal aangelegd worden en grenst bovendien aan twee waterfronten én een parkzone. Alle zijden van het gebouw hebben zodoende hun eigen troeven en kwaliteiten. Onder ’t Sas worden 1-, 2- en 3-slaapkamer appartementen verkocht. 

Meer info: www.4fonteinen.be.

Terug naar het overzicht

Wenst u meer informatie?

Wilt u meer weten over 4 fonteinen? Laat dan uw gegevens achter in onderstaand contactformulier, wij contacteren u zo spoedig mogelijk.

Als je op “verzenden” klikt, zal Matexi je op de hoogte houden van haar activiteiten zoals bepaald in het privacy- en cookiebeleid.

>