De nieuwste woontrends

10.03.2019
Het eeuwenoude gezegde locatie, locatie, locatie is nog steeds van tel, nu meer dan ooit. Bij de aankoop van onroerend goed blijft de ligging primordiaal. Nieuwbouwprojecten die zich in of nabij het centrum van steden en gemeenten bevinden, bieden daardoor bijzondere troeven.
 
Roel Helgers, markteconoom bij Matexi, bevestigt de trend en ziet de vraag naar woningen binnen de gemeente- en stadskernen steeds meer toenemen. “We zien vandaag dat de kwaliteit van de buurt – de voorzieningen in de omgeving, de bereikbaarheid, de nabijheid van groen – zwaarder doorwegen in de aankoop van een woonst dan vroeger het geval was. De woonst staat niet in een vacuüm, maar wordt beoordeeld op de kwaliteiten van de omgeving. De nabijheid van groene zones, een park, speel- en sportpleintjes, fietsroutes, wandelpaden, een crèche, school, winkels en een trein- of bushalte winnen steeds meer aan belang bij onze bewoners en investeerders. Daar waar nuttig en mogelijk voegen we deze functies ook actief toe aan onze buurten.
 
“De focus van Matexi ligt steeds nadrukkelijker op de herontwikkelingen van binnenstedelijke gebieden, zoals de omvorming van oude bedrijventerreinen tot bruisende woon- en leefomgevingen. Deze aanpak brengt heel wat voordelen met zich mee. Met deze projecten zorgen we voor een nieuwe impuls en extra zuurstof in de centra waar ook de omwonenden, handelaars en horeca van kunnen genieten. Bovendien is deze aanpak zeer duurzaam. We hoeven minder openbare ruimte aan te snijden en vanwege de ligging en verdichting kan het autogebruik van onze bewoners dalen”, aldus Helgers.
 
“De inzet op duurzame herontwikkelingen in de kern loont. Investeerders en toekomstige bewoners vinden steeds meer de weg naar onze woonprojecten in het hart van een stad of gemeente. Momenteel wordt de helft van de transacties van Matexi woningen aangekocht als vastgoedinvestering. In Vlaanderen merken we dit op in succesvolle projecten als ’t Groen Kwartier en Antwerp Tower in Antwerpen, de Kouterdreef in Gent, Pier Kornel in Aalst en Quartier Bleu in Hasselt. Specifieker in Vlaams-Brabant gaat het om de nieuwe stadsdelen 4 Fonteinen in Vilvoorde en Nederhem in Halle die beiden de nabijheid van de stad en het water als troeven combineren. Ook onze woonbuurten in Merchtem, Machelen, Tienen, Zaventem en Londerzeel Sint-Jozef liggen in het hart van de kern.”
 
Dé investeerder bestaat niet / Iedereen kan investeren
“Opvallend is evenwel dat “de investeerder” vandaag niet meer persé professioneel met vastgoed bezig is. Steeds meer mensen kopen een woonst die ze in eerste instantie verhuren, om er later zelf in te trekken. We merken dat de lage rentes drempelverlagend werken voor wie wat geld opzij heeft staan en een hoger rendement wil dan het klassieke spaarboekje.
 
Ook is er een duidelijke verschuiving te merken van de interesse van investeerders in de hoofdstad, waar de aankoopprijzen erg hoog – en de rendementen dus lager- zijn, naar de groene rand. Tenslotte merken we ook dat de verhuur van woningen aan expats weer in de lucht zit. De expats die zich in de rand van Brussel komen vestigen zijn doorgaans op zoek naar een gezinswoning, gezien ze met de familie naar België afzakken. De verwachtingen van dit huurderspubliek liggen hoog en zij geven de voorkeur aan nieuwbouwwoningen. Je ziet: voor elk type huurpubliek is er een ander type woonst. Bij Matexi houden we de vinger aan de pols om met ons aanbod aan de verscheiden verwachtingen en vragen te voldoen.”, besluit Helgers.