Momenteel is de Vilvordit site nog omheind met herashekken en verschillende doeken, maar daar komt binnenkort verandering in. De oude tegelfabriek werd gesloopt en de bodem gesaneerd. Voorlopig blijft het terrein onbebouwd en dus kan het even goed tijdelijk gebruikt worden door de buurt. Daarom zat Matexi samen met OVAM en Natuurpunt om te kijken welke tijdelijk groene invulling er mogelijk is. Landschapsarchitect Lukas Perdu maakte een eerste plan om een aanzet te geven, want het is natuurlijk belangrijk om de juiste plantensoorten te kiezen die goed gedijen in een stedelijke omgeving.
Rust en ontmoeting
Maar Matexi wil als buurtontwikkelaar ook proactief inzetten op betrokkenheid, want wie kent de noden van de buurt beter dan de bewoners en omwoners zelf? Daarom vonden we het belangrijk om ook een traject te organiseren waarbij buurtbewoners inspraak krijgen en ideeën kunnen lanceren. Op 1 april verzamelden een dertigtal geïnteresseerden online. Een mooie mix van inwoners van 4 Fontenen en de wijk Broek en vertegenwoordigers van OVAM, de stad Vilvoorde en Zennelab.
In het eerste deel kon iedereen zich via de online tool Mentimeter uitspreken over een aantal stellingen om zo de ideale rol van het tijdelijke groen te bepalen voor de buurt. Wat bleek: de deelnemers vinden dat de Vilvordite site vooral een plek van rust én ontmoeting in het groen moet worden waarbij natuurbeleving en educatie een toegevoegde waarde hebben. Daarbij gaven verschillenden mensen ook aan dat ze zich graag willen engageren om te helpen bij dat natuurbeheer en plantacties.
Stadsmoestuin of …
In het tweede deel van het participatiemoment werd er creatief gebrainstormd over concrete invullingen. Via de online tool Padlet kon iedereen zelf beelden opladen, foto’s liken en commentaar geven op de voorstellen. Dat was een groot succes. Er kwamen meer dan dertig suggesties binnen. Een stadsmoestuin, een bijenhotel, een zandbak of een groen labyrint waren maar een paar van de ingestuurde ideeën. Check ze zeker op
https://padlet.com/TeamUPD/kfth7no5ypvgi2h6.
Met al die ideeën gaat landschapsarchitect Lukas Perdu graag aan de slag. ‘Ik heb al een basistekening in mijn hoofd’, vertelt hij. ‘Maar de bewoners kennen de site misschien nog beter dan ik. Dus ik vind het heel belangrijk om te luisteren naar de buurt zelf. Zo kwam er spontaan veel in beweging. Dit was echt een fijne manier om leuke elementen toe te voegen aan het basisplan.’
Benieuwd wat het wordt? Via werfcommunicatie@4fonteinen.be kunnen alle geïnteresseerden zich ook inschrijven op de mailinglijst om verder op de hoogte te blijven van dit participatietraject.