Vraag hier de info die je zoekt!

De kostprijs van je nieuwbouw: welke factoren spelen mee?

10.12.2020

De kostprijs van je nieuwbouw bepaalt in welke mate je je dromen kan waarmaken. Een budget bepalen is daarbij cruciaal. Wanneer je zelf bouwt en niet voor een compleet nieuwbouwproject gaat, komt dit echter al te vaak onder druk te staan. Waardoor je uiteindelijk op zaken moet gaan beknibbelen, om de kostprijs van je nieuwbouw binnen de perken te houden.

Precies daarom is het belangrijk om op voorhand een goed, compleet zicht te hebben op de kostprijs van je nieuwbouw. Inclusief de onverwachte en vaak vergeten zaken. Wij lijsten voor jou de vijf cruciale factoren op. Laten we echter eerst eens kijken naar de meest gestelde vraag rond de kostprijs van een nieuwbouw:

Wat kost een nieuwbouw per vierkante meter?

Wel, hiervoor moet je bij ons rekenen op een budget tussen 1.400 en 1.700 euro, per m2. Hierin zitten alle kosten voor je nieuwbouw. 

De oppervlakte van een nieuwbouwwoning wordt terecht als vergelijkende maatstaf genomen. Een tip daarbij: kijk goed naar wat wel en niet is inbegrepen, om te vermijden dat je appelen en peren met elkaar vergelijkt. Zo worden de architectkosten vaak vergeten, net zoals een reeks extra kosten voor jou als toekomstige eigenaar. Reken bij de kostprijs van je nieuwbouw ook 21% btw.

Bovenstaande prijzen zijn natuurlijk gemiddelden. Een goed nieuwbouwproject is in de eerste plaats maatwerk, dat rekening houdt met jouw keuzes. Bovendien is een appartement bouwen iets anders dan kiezen voor een villa. Daarom zijn dit de vijf belangrijkste zaken, die de kostprijs van je nieuwbouw bepalen:

1. De bouwgrond voor je nieuwbouw
1. De bouwgrond voor je nieuwbouw

Uit de meest recente cijfers die beschikbaar zijn (uit 2014) blijkt dat je voor een bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 178 euro per vierkante meter betaalt. Bovendien zijn deze prijzen nog steeds stijgend, waardoor ze een alsmaar grotere hap uit je budget nemen. Tenminste, als je zelf bouwt en niet voor een nieuwbouwproject gaat. Hou daarbij ook steeds rekening met de kwaliteit van de bouwgrond, die een invloed heeft op de draagkracht en nodige fundering van je nieuwbouwwoning.

Waar je wil bouwen, bepaalt natuurlijk ook de kostprijs van je bouwgrond en dus je nieuwbouw. Voor een ideale locatie zijn de prijzen logischerwijze hoger. Brussel blijft daarbij de duurste regio van ons land. In Vlaanderen betaal je het meeste in de provincie Vlaams-Brabant, tegenover Limburg als goedkoopste locatie.

Naast de pure kostprijs van de bouwgrond zelf, komen er ook een reeks extra kosten kijken:

 • de registratierechten: 10% van de prijs van de bouwgrond in Vlaanderen, 12,5% in de rest van het land. Op een perceel van 125.000 euro betekent dit een extra kost van 12.500 euro. In bepaalde gevallen kan je in aanmerking komen voor een klein beschrijf, waardoor je slechts 5% betaalt.
 • het ereloon van de notaris: dit is een percentage op de prijs van de bouwgrond, die meestal zakt naarmate de som groter is. Ruwweg moet je rekenen op 1.500 euro per schijf van 100.000 euro.
 • de aktekosten van de bouwgrond: de prijs verschilt van gemeente tot gemeente.
 • de kosten voor de lening: in de eerste plaats zijn er de interesten, maar denk ook aan het opstellen van de leningsakte en eventuele schuldsaldo-verzekeringen.
2. De architect van je nieuwbouwwoning
2. De architect van je nieuwbouwwoning

Van zodra je de locatie hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: het laten tekenen van je droomwoning. En daarvoor heb je een architect nodig. Hij of zij doet echter nog een stuk meer dan het tekenwerk alleen. Een architect zorgt ook de nodige begeleiding van het totale bouwproces. Alles samen moet je voor de vergoeding van de architect dan ook rekenen op zo’n 10% van de totale kostprijs voor een nieuwbouw, wanneer je zelf aan de slag gaat.

Bij een nieuwbouwproject is dit percentage echter een stuk lager. Er wordt in deze situatie wel gewerkt met een aparte coördinator op de werf, die ook betaald moet worden. Beide bedragen samengeteld is het bedrag dat je voor dit alles moet voorzien echter nog altijd een stuk lager, dan wanneer je zelf een aannemer zoekt.

3. De keuzes rond de indeling en ruimtes van je nieuwbouw
3. De keuzes rond de indeling en ruimtes van je nieuwbouw

Hoe efficiënt je je woning indeelt, bepaalt eveneens in zekere mate de kostprijs van je nieuwbouw. Zo heb je voor een eenvoudig, kubusvormig huis een lager budget per vierkante meter nodig dan bij een villa met speciale vormen. Daarnaast zorgt het al dan niet kiezen voor een volwaardige kelder voor een extra kost van ongeveer 200 euro per m2.

Verder speelt de indeling en functie van elke ruimte een rol. Een gewone zolder of een hal kosten namelijk minder in afwerkingskosten, dan een badkamer of keuken. Reken je in verhouding wat meer vierkante meters voor deze laatste ruimtes, dan zal de kostprijs van je nieuwbouw ook stijgen. En al helemaal, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een extra badkamer.

4. De gebruikte materialen en technologieën
4. De gebruikte materialen en technologieën

Of je in elke ruimte voor luxe gaat of budgetvriendelijkere alternatieven zoekt, speelt natuurlijk ook een rol in de kostprijs van je nieuwbouw. Zo zal echte parket of een grote tegel als vloer altijd duurder uitvallen dan laminaat. Hierbij is het aangeraden om per ruimte een afweging te maken, in functie van hoeveel tijd je er zal vertoeven. Wanneer je bijvoorbeeld meermaals per week wil genieten van je bad, is het interessanter om wat meer te besteden aan een goede badkuip. Een onafhankelijk advies hierbij is een grote hulp.

Daarnaast wordt bijna-energieneutraal bouwen (BEN) vanaf 2021 de norm in Vlaanderen. Dit brengt de nodige extra kosten met zich mee qua verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Denk maar aan een condensatieketel, de nodige zonnepanelen, het juiste type ventilatiesysteem en isolatie. Hierbij heeft nieuwbouw een belangrijk voordeel, ten opzichte van renovatie. En al helemaal wanneer je voor het juiste nieuwbouwproject kiest, waarbij nu al met deze toekomstige eisen wordt rekening gehouden.

5. Denk ook aan de extra kosten van je nieuwbouw
5. Denk ook aan de extra kosten van je nieuwbouw

Naast de vorige vier cruciale aspecten, zijn er nog een reeks extra zaken die vaak worden vergeten. Elk afzonderlijk lijken deze extra kosten niet zo hoog. Maar alles samen moet je al snel rekenen op een extra budget van 10.000 euro, wanneer je zelf bouwt. Bij een goed nieuwbouwproject zitten deze zaken daarentegen al mee in de totale kostprijs van je nieuwbouw:

 • het bouwrijp maken van de bouwgrond, plus de nodige nivellering achteraf. Hierbij worden bijvoorbeeld bomen en afval verwijderd.
 • een EPB-aangifte en bijhorend aangifte en attesten: hierbij worden de normen in energie en isolatie gecontroleerd. Reken op een extra kost van 1.250 euro.
 • een grondsondering: hierbij wordt de stabiliteit van de bodem gecontroleerd, in functie van de juiste fundering. De prijs hiervan ligt rond de 750 euro.
 • een ventilatieverslag, met bijhorende metingen van de luchtdichtheid. Dit komt meestal neer op zo’n 500 euro.
 • een aparte veiligheidscoördinatie op de bouwwerf. Het budget hiervoor ligt rond de 1.000 euro.
 • de aansluitingen van de nodige nutsvoorzieningen. Denk maar aan water en elektriciteit, maar ook gas en riolering plus telecom. Alles samen kan dit oplopen tot liefst 5.000 euro.
 • de nodige keuringen van de installaties in de woning: elektriciteit en sanitair. Beide opgeteld is dit een extra kost in je nieuwbouw van 500 euro.
Gemoedsrust
Gemoedsrust
Wil je op voorhand een volledig zicht op de kostprijs van je nieuwbouw? Kwestie van mooi binnen je budget te blijven en zo een pak minder stress te hebben? Dan is een nieuwbouwproject voor jou de beste keuze.

Ontdek hier ons woonaanbod.
 
Kom naar de Atlantis Afterwork op do 17/11
"Brug wordt sober, strak & tijdloos"
Projectpartner aan het woord
Cocoonen is out, buurten is in
Inwoners 4 Fonteinen getrakteerd op nieuwjaarsdrink
4 Fonteinen vanuit de lucht
Kijkdag 22 juni
Nieuwbouw of renovatie?
Burgemeester Vilvoorde onthult stadsontwikkelingen
Burgemeester Vilvoorde
Eén van de troeven van Vilvoorde is de ligging
HLN: Nieuwe impuls voor stadsvernieuwing
Werkgroep rond '4 Fonteinen' buigt zich vier dagen over stad van de toekomst
4 Fonteinen triatlon: zien we u aan de start?
Buurtnieuws (Februari 2017)
Klantenbegeleidster Katrien
Een eerste afspraak is vooral kennismaking tussen de koper en mezelf.
Opendeurdag 4 Fonteinen
We staan klaar voor jou, op de meest veilige manier!
Werfnieuws
70% verkocht!
Mobiliteit is het nieuwe salaris
Bezoek de kijkdag op 10/02!
Groene zones in 4 Fonteinen helpen ontstressen
De Kruitfabriek wordt ook uniek locatie voor crèche
Vilvoords Waterfeest - Fotoverslag
Waterzicht, het neusje van de zalm
Jeroen Caudron: 'Als verkoper geef ik graag het volledige verhaal mee.'
4 Fonteinen sluit toekomstpact met studenten KUL
Opendeurweekend 4 Fonteinen
Sloop Euroblan-gebouw maakt ruimte voor nieuwe aantrekkelijke groene buurt langs het water
’t Sas komt boven water
4 Fonteinen, voor ieder wat wils
Veel meer dan alleen wonen!
Laatste Stenen 't Sas
Kruittuin is jongste invulling van 'tijdelijk anders bestemmen' naast De Kruitfabriek op site 4 Fonteinen
Meer dan enkel straten en pleinen
Projectingenieur Bruno
De oeverzone tussen de wandelpaden en de Zenne krijgt een maximaal groene invulling.
Werfleider Patrick
We kloppen lange dagen, maar de omgeving maakt het de moeite waard
Waterzicht, het neusje van de zalm
Kom naar onze investeeravond op 17 oktober
Bezoek het kijkappartement
4 Fonteinen bruist van de mogelijkheden voor ondernemers
Minister Weyts bezoekt werf 4 Fonteinen in Vilvoorde Watersite
Nieuwe samenwerkingsovereenkomsten voor 4 Fonteinen goedgekeurd
Eerste steenlegging 't Sas
Ken en Krista
Voor ons was het duidelijk dat Vilvoorde in volle ontwikkeling is.
Hotspot voor hobby's
Niet te laat voor woonbonus!
’t Brughuis verrijst uit de grond
NIEUWS: Start aanleg Broekplein en wandelboulevard
Troeven voor bewoners én investeerders
Program Manager Klaas onthult tipje van sluier nieuwe masterplan
Plaats voor 240 leerlingen in Innovatieve school
Eerste Vilvoordse koffiebranderij in 4 Fonteinen
Buurt denkt mee na over inrichting 4 Fonteinen
Kruitfabriek zet 4 fonteinen in vuur en vlam
Waarom kiezen voor nieuwbouw?
Veilig op bezoek
Compact wonen als zestigplusser: 4 redenen om ervoor te kiezen
Biodiversiteit als basis voor groene ministad 4 Fonteinen
Urine wordt meststof!
Landschapsarchitect aan het woord
De Kruitfabriek zet 4 Fonteinen in vuur en vlam
Niels
Voor dit soort projecten zetten we sterk in op duurzaamheid, flexibiliteit en duurzaamheid
Bezoek de kijkwoning virtueel
4 Fonteinen informeert omwonenden
Infoavond "Slim investeren" op 21/03
Sales consultant Elena investeert zelf in 4 Fonteinen
In een buurt wonen: 5 interessante voordelen op een rij
Stedenbouwkundige Johan
Je vindt vandaag nergens een stedelijke ontwikkeling die zo relevant is als 4 Fonteinen
Program Manager Klaas
We zorgen ervoor dat het masterplan perfect getoetst is aan de behoeften van de toekomstige…
Startschot gegeven voor aanleg binnentuin
Sculpturen van buurtbewoners geven gezicht aan de buurt
Buurt brainstormt mee over de toekomst van De Kruitfabriek
Interview met bouwadviseur Elena
4 Belangrijke redenen om voor nieuwbouw te kiezen
4 Fonteinen vanuit de lucht
Matexi, ontwikkelaar van levendige buurten
Architect Waterzicht
We creëren structuren die neutraal ogen, maar innovatief aanvoelen
6% btw tarief van toepassing op 4 Fonteinen!
De Kruitfabriek wordt vervolgd
4 Fonteinen spaart 1500 vrachtwagenritten uit dankzij werfvervoer langs het water
Win-Win voor alle partijen
Waarom de oermens in jou aan het water wil wonen
Aankondiging nieuwe fase: 't Brughuis
Een manier van leven
Reeds 50% verkocht!
Groen, groener, groenst
Ontspannen aan nieuwe Zenne Oevers
Architectuur op topniveau
Studenten KUL werken verder vanuit hun kot
Eerstesteenlegging 't Brughuis
Winters Vilvoorde: Kijkbox op het Bolwerkplein
Spring vrijblijvend binnen!
Investeren zonder rompslomp?
Op het witte doek
Tuinarchitect Pieter
Elk seizoen baadt in een andere sfeer
Waar wil de Belg graag leven?
Opendeurdag op zaterdag 9/12
De Belg leeft op grote voet
Sales Consultant Elena
Als Sales Consultant ga ik nét een stapje verder dan de traditionele makelaar.
Mobipunt 4 Fonteinen operationeel
Vilvoorde moderne woon- en leefstad
Capaciteiten centraal in nieuwe school
Breng een virtueel bezoek aan de kijkappartementen
Matexi ontwikkelaar van levendige buurten
Albert Heijn opent nieuw filiaal in 4 Fonteinen
Urban Designer Kevin
4 Fonteinen wil grootste onderscheiding halen op de Vlaamse duurzaamheidsmeter
Fiets langs het straatmuseum in 4 Fonteinen
Minister Crevits kondigt nieuwe school aan in 4 Fonteinen
Stadswijk waar leefkwaliteit voorop staat
550 deelnemers aan 4 Fonteinen Triatlon
4 Fonteinen genomineerd voor Publica Award
Waterzicht: architectuur met een rauw randje
Start omgevingsaanleg rondom ‘t Sas
Nieuw huurconcept op 4 Fonteinen
Bezoek de inspirerende modelappartementen
4 Fonteinen komt tot leven in De Kruitfabriek
Architect Stefaan
We waren meteen overtuigd van de kwaliteiten van de locatie
De Kruitfabriek blaast leven in het nieuwe stadsdeel '4 Fonteinen'
Interview met klantenbegeleidster Katrien
Een blik in de toekomst van 4 Fonteinen
Bewoners kiezen samen naam voor nieuwe straat in 4 Fonteinen
4 Fonteinen verwelkomt eerste bewoners
150ste eigenaar
Wonen langs het kanaal is voor mij de meerwaarde van 4 Fonteinen
"Onze klanten weten heel goed wat ze willen!"
Wegwijzer: mobiliteit en parkeren
De activiteitenkalender
Stad van de toekomst
Studenten Architectuur dagen 4 Fonteinen uit
Wij willen nieuwe standaard ontwerpen voor 4 Fonteinen
5 dingen die je moet weten voor je investeert in vastgoed
De nieuwste woontrends
Nieuwe fiets- en voetgangersbrug komt er!