Plaats voor 240 leerlingen in Innovatieve school

26.08.2019

Op de 4 Fonteinen-site opent in september 2021 een gloednieuwe school. 240 leerlingen zullen er terecht kunnen om te leren en te spelen in en rond een gebouw op hun maat. Schepen van onderwijs Jo De Ro en directeur Kurt Meeus van scholengroep SCOOP zijn alvast enthousiast.

“Met de stad willen we elk kind zo goed mogelijk onderwijs geven”, steekt schepen Jo De Ro van wal. “En da’s een grote uitdaging, want met de sterk groeiende jonge bevolking is het geen evidentie om voldoende plaatsen te hebben voor de schoolgaande jeugd. We zijn al enkele jaren bezig met een inhaaloperatie op de vlak. De nieuwe school op de 4 Fonteinen-site past in dat kader. Onze visie is dat in een nieuwe woonbuurt zeker kleuter- en lager onderwijs moet worden aangeboden, zodat ouders hun kinderen te voet en met de fiets naar school kunnen brengen.”

Kurt Meeus is de directeur van Scoop, waarvan de nieuwe school een onderdeel zal vormen. De GO!-scholengroep telt nu 11 basis- en 6 secundaire scholen, goed voor in totaal meer dan 8.400 leerlingen. “Om tegemoet te komen aan de capaciteitsdruk kocht het GO! enkele jaren geleden een perceel op de 4 Fonteinen-site. De werken starten normaal in apirl of mei 2020”, zegt hij.


"In deze school kan je terecht van kleuteronderwijs tot en met eerste graad van het middelbaar." - Kurt Meeus

 

De nieuwe school is een primeur voor de stad. “Ze is uniek omdat je er terecht zal kunnen van het kleuteronderwijs tot en met de eerste graad van het middelbaar onderwijs”, vertelt Jo De Ro. Kurt Meeus vult aan: “We hebben het geluk om van nul een nieuwe school te mogen bouwen en dat is vrij uitzonderlijk. De insteek van onze scholengroep, namelijk onderzoekend leren, vormt het uitgangspunt ervoor. De architectuur zal ons pedagogisch verhaal dan ook volledig ondersteunen. De gebouwen zullen niet alleen functioneel en duurzaam zijn; het ontwerp is ook zeer kindvriendelijk”. “Vroeger zagen alle scholen er hetzelfde uit, met lange gangen, slechte akoestiek, weinig daglicht,… Maar deze nieuwe school is vanuit het kind ontworpen”, stelt Jo De Ro.

Verschillende leeftijden in één ruimte

Opvallend is dat je in het gebouw geen gewone gangen en klassen zal vinden, maar wel grote ruimtes (‘units’ genaamd) met verschillende hoeken en kanten. In de 4 units zullen telkens 60 leerlingen les krijgen in groepen per leeftijd: de peuters met de eerste en de tweede  kleuterklas; het derde kleuter met het eerste en tweede leerjaar; het derde, vierde en vijfde leerjaar; en tot slot het zesde leerjaar en de eerste graad van het secundair onderwijs.

“De projectruimtes worden dan weer kleine amfitheaters waar de kinderen in groepjes zullen kunnen werken. En tot slot komen er ook een didactische keuken, een labo, een crearuimte, een STEM-klas,…”, klinkt het bij Kurt Meeus. Het gebouw zal modulair zijn. Als er over enkele jaren minder nood zou zijn aan lager en meer aan middelbaar onderwijs, kan daarop flexibel ingespeeld worden. Kurt Meeus is zeer te spreken over de goeie samenwerking met DMT Architecten. “Zij zijn erin geslaagd om van bij de start ons concept zeer goed te vertalen in het ontwerp”, klinkt het. Ook de omgeving rond de school is een pluspunt: ze sluit aan op een plein en ligt vlak bij het kanaal en de Zenne. Er komt ook een parkje waarin de kinderen zullen kunnen ravotten.

Wie interesse heeft in de nieuwe school op de 4 Fonteinen-site, moet nog even geduld oefenen. De inschrijvingen starten in het voorjaar van 2021.Daarvoor kan je contact opnemen via info@scoop.be

ZO ZAL DE NIEUWE SCHOOL ERUITZIEN

  • 3 bouwlagen, trapsgewijs opgebouwd
  • centraal trappenhuis
  • 2 units per verdieping
  • plaats voor ruime leeftijdsgroepen
  • dubbelhoge turnzaal
  • overdekte speelplaats en verbonden open speelplaatsen