Vraag hier de info die je zoekt!

Stedenbouwkundige Johan

Stedenbouw. Je hoorde dat begrip misschien al waaien. Maar wat houdt dat nu eigenlijk concreet in en waarom is het zo belangrijk voor 4 Fonteinen? Onze stedenbouwkundige Johan van den Berg legt het je graag uit.

Wat is stedenbouw eigenlijk?
“4 Fonteinen is meer dan de gebouwen, de straten en de pleinen op zich. Al die verschillende deelprojecten moeten ook in elkaar klikken. Helaas kunnen we niet alles tegelijkertijd bouwen of aanleggen, dus moeten we wikken en wegen in welke volgorde we de projecten aanpakken en daarbij de juiste keuzes maken. Zo is een plein maar een plein als er gebouwen rond staan. Daarom hebben wij eerst ’t Sas gebouwd, nu volgt het Brughuis en daarna de school. Zo wordt het Broekplein een geborgen stedelijke ruimte waar mensen samen kunnen komen. We zouden ook eerst andere dingen kunnen doen, maar het Broekplein is belangrijk in het creëren van een echte buurt. Stedenbouw kan je dus eigenlijk vergelijken met het leggen van een puzzel.”
 
 
Waarom duurt het soms zo lang?
“Stedenbouw is voor geduldige mensen. Wanneer een architect een gebouw ontwerpt, neemt dat volledige project van start tot oplevering een paar jaar in beslag. Bij stedenbouw spreek je meteen over tientallen jaren. Wij maken van 4 Fonteinen een buurt voor mensen die er nu wonen,  maar ook voor de bewoners binnen tien jaar en zelfs voor de kinderen van de mensen die er nu komen wonen. Het is een totaalproject waarbij je ook rekening moet houden met wat er in de toekomst nodig kan en zal zijn. Daarnaast zit je natuurlijk ook met regelgeving en soms ook zware procedures vooraleer een project gerealiseerd kan worden. Mensen beseffen niet altijd dat dat heel veel tijd in beslag neemt, omdat het toch om complexe dossiers gaat.”
 
 
Wat doe jij bij 4 Fonteinen?
“Ik hou het overzicht over alle verschillende projecten en procedures, zodat die op elkaar worden afgestemd. Dat is een constante oefening waarbij ik ook rekening hou met zaken als: wat is marktconform. Zo moeten we geen grote eenslaapkamerappartementen bouwen omdat die veel te duur zijn voor één persoon. Daarnaast hou ik ook contact met de overheden. Dat gaat om heel veel diensten en niveaus. Regelgeving over wonen zit bijvoorbeeld bij de stad en de provincie. Water, natuur en waterwegen bij het gewest. Daarbij kijk ik proactief naar wat de overheden wensen. Hoe meer je je ontwerpen daarop afstemt, hoe vlotter alles kan verlopen.”
 
Waarom koos je voor 4Fonteinen? 
“Tot vorig jaar werkte ik zelf als stedenbouwkundige bij de overheid. 4 Fonteinen was het enige project waarvoor ik mijn job wou opgeven. De ambities zijn hier gigantisch en dat voor een oude industriële site. Dat is echt niet zo evident. Je vindt vandaag nergens een stedelijke ontwikkeling die zo relevant is. En daar wou ik graag bij zijn.”
 
150ste eigenaar
Wonen langs het kanaal is voor mij de meerwaarde van 4 Fonteinen
Architect Stefaan
We waren meteen overtuigd van de kwaliteiten van de locatie
Architect Waterzicht
We creëren structuren die neutraal ogen, maar innovatief aanvoelen
Burgemeester Vilvoorde
Eén van de troeven van Vilvoorde is de ligging
Ken en Krista
Voor ons was het duidelijk dat Vilvoorde in volle ontwikkeling is.
Klantenbegeleidster Katrien
Een eerste afspraak is vooral kennismaking tussen de koper en mezelf.
Niels
Voor dit soort projecten zetten we sterk in op duurzaamheid, flexibiliteit en duurzaamheid
Program Manager Klaas
We zorgen ervoor dat het masterplan perfect getoetst is aan de behoeften van de toekomstige inwoners.
Projectingenieur Bruno
De oeverzone tussen de wandelpaden en de Zenne krijgt een maximaal groene invulling.
Sales Consultant Elena
Als Sales Consultant ga ik nét een stapje verder dan de traditionele makelaar.
Studenten Architectuur dagen 4 Fonteinen uit
Wij willen nieuwe standaard ontwerpen voor 4 Fonteinen
Tuinarchitect Pieter
Elk seizoen baadt in een andere sfeer
Urban Designer Kevin
4 Fonteinen wil grootste onderscheiding halen op de Vlaamse duurzaamheidsmeter
Werfleider Patrick
We kloppen lange dagen, maar de omgeving maakt het de moeite waard