Troeven voor bewoners én investeerders

26.08.2019

Roel Helgers, markteconoom bij Matexi, bevestigt de trend. “We zien vandaag dat de kwaliteit van de buurt – de voorzieningen in de omgeving, de bereikbaarheid, de nabijheid van groen – zwaarder doorweegt in de aankoop van een woonst dan vroeger. De woonst staat niet in een vacuüm, maar wordt beoordeeld aan de hand van de kwaliteiten van de omgeving. De nabijheid van groene zones, een park, speel- en sportpleintjes, fietsroutes, wandelpaden, een crèche, school, winkels en een trein- of bushalte wint steeds meer aan belang bij onze bewoners en investeerders. Waar nuttig en mogelijk voegen we die dan ook ook actief toe aan onze buurten.”

De focus van Matexi ligt steeds nadrukkelijker op de herontwikkelingen van binnenstedelijke gebieden, zoals de omvorming van oude bedrijventerreinen tot bruisende woon- en leefomgevingen. Roel: “Die aanpak brengt heel wat voordelen met zich mee. Met onze projecten zorgen we voor een nieuwe impuls en extra zuurstof in de centra waar ook de omwonenden, handelaars en horeca van kunnen genieten. Bovendien is die aanpak zeer duurzaam. We hoeven minder openbare ruimte aan te snijden en vanwege de ligging en verdichting kan het autogebruik van onze bewoners dalen”.

Die aanpak loont, merken ze bij Matexi, want investeerders en toekomstige bewoners vinden steeds meer de weg naar woonprojecten in het hart van een stad of gemeente. “Momenteel wordt een substantieel deel van de transacties van Matexi aangekocht als vastgoedinvestering. In Vlaanderen merken we dit op in succesvolle projecten als ’t Groen Kwartier en Antwerp Tower in Antwerpen, de Kouterdreef in Gent, Pier Kornel in Aalst en Quartier Bleu in Hasselt. Specifieker in Vlaams-Brabant gaat het om de nieuwe stadsdelen 4 Fonteinen in Vilvoorde en Nederhem in Halle, die beide de nabijheid van de stad en het water als troeven combineren. Ook onze woonbuurten in Merchtem, Machelen, Tienen, Zaventem en Londerzeel Sint-Jozef liggen in het hart van de kern.”
 

"We zien dat de kwaliteit van de buurt zwaarder doorweegt dan vroeger." - Roel Helgers

 

IEDEREEN KAN INVESTEREN

Opvallend is evenwel dat ‘de investeerder’ vandaag niet meer per se professioneel met vastgoed bezig is. Steeds meer mensen kopen een woonst die ze in eerste instantie verhuren, om er later zelf in te trekken. “We merken dat de lage rentes drempelverlagend werken voor wie wat geld opzij heeft staan en een hoger rendement wil dan het klassieke spaarboekje”, beaamt Roel.

Ook is er een duidelijke verschuiving te merken van de interesse van investeerders in de hoofdstad, waar de aankoopprijzen hoger en de rendementen dus lager zijn, naar de groene rand. “En ten slotte merken we ook dat de verhuur van woningen aan expats weer in de lift zit. De expats die zich in de rand van Brussel komen vestigen, zijn doorgaans op zoek naar een gezinswoning, gezien ze met de familie naar België afzakken. De verwachtingen van dat huurderspubliek liggen hoog en zij geven de voorkeur aan nieuwbouwwoningen. Je ziet: voor elk type huurpubliek is er een ander type woonst. Bij Matexi houden we de vinger aan de pols om met ons aanbod aan de verscheiden verwachtingen en vragen te voldoen”, besluit Helgers.