Waterzicht: architectuur met een rauw randje

26.04.2019
Tot het portfolio van dit gekende architectenbureau behoren onder meer het uitwerken van ruimtelijke masterplannen en tentoonstellingsruimten, publieke gebouwen, residentiële complexen en interieurvormgeving, maar ook het aansturen van studies en onderzoek in het kader van huisvesting en ruimtelijke planning. Een heel breed expertisegebied, dus. Geen wonder dat Matexi besloot in zee te gaan met dit gereputeerde ontwerpbureau.
 
“De hedendaagse architectuur staat de laatste jaren meer en meer voor een contradictorische uitdaging” steekt André van wal,” enerzijds worden wij als architectenbureau gevraagd om onze gebouwen neutraal en anoniem vorm te geven, zodat de invulling vlot kan wijzigen in functie van eventuele economische veranderingen (vb. kantoorgebouwen die omgevormd worden tot appartementencomplexen), anderzijds willen de opdrachtgevers gebouwen die iconisch zijn en hun stempel op het landschap weten te drukken. Atelier Kempe Thill hanteert deze moderne paradox als uitgangspunt bij de uitwerking van haar projecten. Hierdoor zijn we in staat om structuren te creëren die neutraal en economisch ogen, maar tegelijk ook innovatief en aangenaam aanvoelen. Waar mogelijk treden wij erg vroeg in het ontwerpproces aan, zodat we, door middel van de juiste vraagstelling, zo accuraat mogelijk de doelgroep begrijpen en zodoende erg gericht kunnen vormgeven. Een nauwe samenwerking met verschillende technische adviseurs zorgt ervoor dat alle ontwerpmogelijkheden met zorg onderzocht worden, waardoor het project naar een hoger niveau getild wordt. Dit leidt vaak tot nieuwe oplossingen voor ruimtelijke vormgeving en een betere detaillering van het gebouw, hetgeen de uitvoering van de werken bespoedigt. Het plezier van het vormgeven van een goed ontwerp combineren we bovendien met een professioneel management gedurende het gehele bouwproces.”
 
“Bij het ontwerp van Waterzicht was dat niet anders”, besluit André, “we zaten al erg vroeg in het proces aan tafel met Matexi en konden onze meerwaarde als ontwerp- én studiebureau ten volle uitspelen. Het uitgangspunt bij het ontwerp van Waterzicht was om de appartementen optimaal te laten genieten van de prachtige zichten op de hoofdstad, het Zeekanaal, De Zenne en het 3 Fonteinen park. Deze markante zichten bepalen waar de leefruimten van de units zich bevinden. Deze leefruimtes geven, door middel van genereuze raampartijen, uit op erg  royale terrassen, uitgevoerd in gepréfabriceerd beton. Met een breedte van gemiddeld 8 meter en een diepte van 3,5 m mogen we stellen dat we, zeker wat nieuwbouw betreft, ongezien grote buitenruimten ontworpen hebben. Het gros van de appartementen is vormgegeven als doorzonappartement, wat betekent dat het appartement langs twee oriëntaties geniet van daglicht. De slaapkamers liggen langs de rustige binnentuin, waar een relaxte sfeer gecreëerd wordt door middel van zitbankjes en bomen die lommerte bieden in de zomer. De penthouses genieten allen van ruime dakterrassen, die trapgewijs zakken van het noorden naar het zuiden, zodat ze allen genieten van een mooie zuidoriëntatie. De vier gezinswoningen langs de Zenne sluiten qua schaal dan weer aan bij de bestaande woningen aan de overkant van de rivier. De terrassen, die uitgeven op de groene binnentuin en op de nieuw aangelegde Zenne oevers, genieten van een oost- en westoriëntatie, waardoor je zowel ’s ochtends als ’s avonds een ruimte hebt om buiten uitgebreid te tafelen. We zijn ervan overtuigd dat we een gebouw ontworpen hebben waarin mensen het contact met het omringende natuurschoon ten volle kunnen beleven en het hele jaar door een vakantiegevoel ervaren.”