Hotspot voor hobby's

06.09.2019

Aanstekelijke beats in creatieve muziekfabriek

Een andere hotspot in De Kruitfabriek is Rock’n’Roll High School Vilvoorde. Filip Heylens noemt het ‘een alternatieve muziekschool’. Al wie muziek speelt of dat wil leren, kan er terecht voor begeleiding of repetitieruimte.

“We geven privélessen en workshops aan wie muziek wil maken, in allerlei genres: van pop en rock tot reggae of techno. Voor klassieke muziek kan je niet bij ons terecht, net zoals voor heel specifieke genres zoals flamenco. Je kan bij ons ook zanglessen volgen. Uniek is dat we altijd op maat werken en het tempo van de studenten volgen.”

“Ons uitgangspunt is dat je plezier moet hebben in muziek spelen en in zingen. Daarom beginnen we daar in onze lessen vanaf minuut 1 mee. Bij ons geen notenleer of ellenlange theoretische uitzeenzettingen. Gaandeweg komt elke leerling op een punt dat hij of zij meer wil weten. En dan geven we wel theoretische kennis mee. We houden ook altijd rekening met de interesse van de student in kwestie. Muziek leren spelen lukt immers veel beter als je houdt van het soort muziek dat je speelt. Naast die lessen hebben we in De Kruitfabriek ook 2 repetitiekoten. Die hebben een geluidsdemping van bijna 40 decibel. Ze worden vlot verhuurd aan allerlei bands.”

“Al sinds de start van de werking in De Kruitfabriek hebben we hier een plek. Toen we hoorden over de uitbreidingsplannen waren we meteen enthousiast. Op onze vroegere, meer afgelegen locatie, hadden we het gevoel dat we een beetje weggestopt waren. In De Kruitfabriek gebeurt er vanalles. Naast die creatieve vibe is de zichtbaarheid is hier natuurlijk ook heel groot. Hier moeten we zijn!” www.rocknrollhighschool.be 

Circolito geeft het circusvirus door

In De Kruitfabriek vindt ook Circusatelier Circolito zijn thuis. De vzw leert allerlei circustechnieken aan op een creatieve en educatief verantwoorde manier, maar zonder schools te zijn. Coördinator Lieven Leemans ziet een goede match met de andere organisaties in De Kruitfabriek.

“Circolito is 18 jaar geleden gestart in Mechelen. Intussen hebben we ook satellietwerkingen in Lier, Sint-Niklaas en Vilvoorde. In onze ‘multilessen’ komen alle verschillende circustechnieken aan bod. De kinderen worden daarbij ingedeeld per leeftijd; hun niveau maakt niet uit. Daarnaast hebben we ook ‘specialisatielessen’. Daar zitten onze gasten niet per leeftijdscategorie, maar volgens hun niveau in een bepaalde discipline. Wat we hen leren, kan je onderverdelen in 4 families: acrobatie, jongleren, evenwicht en circustheater. Daarnaast is onze missie ook om het circusvirus verder te verspreiden, bijvoorbeeld via verjaardagsfeestjes of teambuildings voor bedrijven met circusinitiatie, sportdagen voor scholen, vrije initiaties, voorstellingen en circusweken. We hadden al een tijd een plek in het gemeenschappelijke ‘pop-up’-gedeelte van De Kruitfabriek. Nu krijgen we een eigen lokaal. Daardoor zullen we hier voortaan ook buiten de wekelijkse lessen groepen kunnen ontvangen en kan ons materiaal permanent geïnstalleerd worden.

De graffiti, het industriële karakter, de creatieve sfeer,…: er is net genoeg een ‘hoek af’ van De Kruitfabriek om ons er thuis te voelen, méér dan in een nette sporthal. We zijn ook overtuigd van de waarde van kruisbestuiving met de andere organisaties die er hun plek hebben, zoals het fietsatelier. En als er iets te doen is, moeten we onze deuren maar opengooien om de mensen te laten kennismaken met ons. Dat zal dus een goede match zijn.” www.circolito.be 

Gezondheid, rust en positieve energie

In De Kruitfabriek vindt ook Circusatelier Circolito zijn thuis. De vzw leert allerlei circustechnieken aan op een creatieve en educatief verantwoorde manier, maar zonder schools te zijn. Coördinator Lieven Leemans ziet een goede match met de andere organisaties in De Kruitfabriek. Afgelopen zomer verhuisde Studio World Tree naar De Kruitfabriek. Je kan er groepslessen zumba, pilates, yoga en opleidingen shiatsu volgen. De groene omgeving en de bruisende sfeer van De Kruitfabriek passen perfect bij de filosofie van de studio, vindt zaakvoerster Audrey De Rouck.

“Gezondheid en positieve energie staan centraal bij Studio World Tree. We zijn geen fitnesscentrum: ons doel is niet om deelnemers te laten vermageren, maar wel om hen zin te laten krijgen om te bewegen en om gezond te leven. Dat doen we via groepslessen zumba, pilates en yoga, opleidingen shiatsu en massagetherapie voor rug- en andere lichamelijke klachten. Onze deelnemers voelen dat ze er deugd van hebben om op een ontspannen manier fit te blijven. Ik merk dat mensen onderling afspreken om samen te komen bewegen. Hier ontstaan vriendschappen. Heel fijn om te zien.”

“Onze doelgroep is heel verscheiden. We geven bijvoorbeeld yoga en mindfulness aan kinderen, maar richten ons ook op 70-plussers én iedereen daartussen. Als we mensen maar in beweging kunnen zetten! Het lokaal waar de lessen tot voor kort plaatsvonden was te klein geworden, vandaar dat ik op zoek ging naar iets nieuws.”

“In De Kruitfabriek hebben we 280 vierkante meter ter beschikking. De rust die het water en de natuur uitstralen, gecombineerd met de ligging vlakbij de stad, is ideaal. Onze cursisten kunnen te voet of met de fiets komen en ook minder mobiele mensen kunnen ons hier gemakkelijk bereiken. En met de mix van winkeltjes en de andere organisaties bruist het hier ook van het leven. Ik kijk er al naar uit om iedereen te leren kennen!” www.studioworldtree.be